Støjbergs støtte til en borgerlig regering er en støtte til et skævt Danmark, hvor de rigeste i Nordsjælland skal forgyldes med topskattelettelser

Støjbergs støtte til en borgerlig regering er en støtte til et skævt Danmark, hvor de rigeste i Nordsjælland skal forgyldes med topskattelettelser

Af Benny Engelbrecht, finansordfører for Socialdemokratiet 

 

Hvis vi nu leger med tanken om, at Søren Pape Poulsen ender i spidsen for en borgerlig regering, så ligger ét forhold helt fast: Papes 2030-plan vil forringe velfærden i bytte med topskattelettelser til de rigeste i Nordsjælland. I mine og Socialdemokratiets øjne er det en dybt uansvarlig og meget lidt social retfærdig økonomisk prioritering. Og som det ser ud nu vil Inger Støjberg lægge stemmer til en regering og en statsministerkandidat, der vil trække Danmark i en skæv retning og forgylde danskere i København og Nordsjælland på bekostning af blandt andre Sønderjyllands ældre.

 

De Konservative vil nemlig spare 17,8 mia. kr. i den offentlige sektor. Med det resultat at der bliver ca. 39.000 færre offentligt ansatte frem mod 2030. Selv en række konservative borgmestre har advaret mod konsekvenserne for kommunerne, hvis deres eget partis politik bliver gennemført. I de fire Sønderjyske kommuner vil det betyde 1440 færre stillinger i det offentlige frem mod 2030, og det er selvom vi bliver flere tusinde ældre i samme kommuner frem mod 2030.

 

De Konservative vil i stedet for velfærd prioritere at give borgere i nordsjællandske kommuner som Gentofte, Hørsholm og Rudersdal en gennemsnitlig skattelempelse på over 22.000 kroner om året, mens man i de Sønderjyske kommuner vil få en skattelettelse i omegnen af 4000 kroner om året. Skævheden er til at tage at føle på.

 

Der er altså noget spøjst ved, at Inger Støjberg vil lægge mandater til det, når hun slår sig op på, at ville gøre noget for Jylland og produktions-Danmark. Det kan i hvert fald ikke være Sønderjylland, hun mener.

 

Omvendt har den siddende regering haft som politisk ambition at skabe balance og skabe resultater i hele Danmark. Jeg gik selv til valg på det, og vi har gennemført en lang række tiltag, der til sammen har skabt et Danmark i bedre balance. 

 

Fire nærpolitisstationer i Sydjylland og flere lokalbetjente. Udflyttede uddannelser til Sønderjylland. Aftalt åbninger af op mod 25 nye nærhospitaler i hele landet. Otte nye skattecentre. Investeret 160 milliarder i en langsigtet infrastrukturplan, der sikrer flere og bedre tog til det Sønderjyske, flere cykelstier, til det sønderjyske og startet en undersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Fyn, til gavn for hele Sønderjylland.

 

Tiden er vitterligt ikke til topskattelettelser i Nordsjælland. Nej, vi skal derimod styrke vores nærhed og velfærd i hele Danmark.